Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten

Het afsluiten van een AOV verzekering is een serieuze aangelegenheid. Het is immers uw financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Verzekeraars hebben echter géén acceptatieplicht en zullen zorgvuldig kijken wie er aan de deur klopt. Dit is ook in uw belang, immers een verzekeraar die het niet zo nauw neemt met de acceptatie loopt kans op meer schade met uiteindelijk dus een hogere premie.

Welke stappen zijn er bij het aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

  1. Juist en volledig invullen van aanvraagformulier en gezondheidsverklaring
  2. Technische acceptatie ( hoeveel wilt u verzekeren en is dit aannemelijk te onderbouwen)
  3. Medische acceptatie (hoe is uw gezondheid, hoe is uw medisch verleden)
  4. Acceptatie OF afwijkend acceptatievoorstel OF afwijzing

Met het invullen van de gezondheidsverklaring is het belangrijk dat u open, eerlijk en volledig bent. Het is niet nodig u hierbij op voorhand zorgen te maken. Het onvolledig of (bewust) onjuist invullen van de gezondheidsverklaring kan verstrekkende gevolgen hebben;

1. Als de verzekering nog niet is ingegaan:
Als de medisch adviseur het vermoeden heeft dat de informatie niet volledig is, zal hij de informatie alsnog opvragen. Hierdoor loopt de aanvraag vertraging op en duurt het langer voordat de verzekering ingaat;

2. Als de verzekering al is ingegaan:
Als de medisch adviseur achteraf ontdekt dat de meldingsplicht is geschonden, bepaalt de verzekeraar of dit gevolgen heeft. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals:
- De verzekeraar stopt de uitkering;
- De verzekering geeft geen uitkering bij overlijden of arbeidsongeschiktheid;
- De verzekeraar vraagt een uitkering terug

Voorlopige dekking

Sommige verzekeraars kennen vanaf het moment dat de aanvraagstukken binnen zijn een voorlopige dekking. Vaak is de voorlopige dekking alleen geldig bij arbeidsongeschiktheid als gevolg van een ongeval. Sommige verzekeraars bieden een volledige voorlopige dekking. Bij de meeste verzekeraars betaalt u geen premie voor de voorlopige dekking.

Hoelang duurt het afsluittraject?

Een veelgestelde vraag die moeilijk is te beantwoorden. De meeste van ons hebben wel iets "aan te vinken" op de gezondheidsverklaring. In dat geval kan de verzekeraar aanvullende informatie van behandelaar, arts of specialist willen opvragen. Niet zelden zit hier de vertragende factor. Het komt voor dat verzekeraar een acceptatievoorstel afgeeft waar u geen gebruik van wilt maken. Dan begint het aanvragen bij andere verzekeraar weer van voren af aan beginnen. Om u toch enige indicatie te geven noemen wij u:

Helemaal gezond volgens de gezondheidsverklaring - doorlooptijd circa 2-4 weken
Beperkt medisch verleden, info snel beschikbaar - doorlooptijd circa 4-8 weken
Medisch verleden of info traag beschikbaar - doorlooptijd circa 8-20 weken

Tips bij het afsluiten

  • Het opvragen van uw medisch dossier bij de huisarts voorkomt dat u zaken vergeet in te vullen op de gezondheidsverklaring
  • Ook ziektes of aandoeningen uit een (ver) verleden zijn van belang voor de verzekeraar voor een juiste beoordeling
  • Verzwijgen ontneemt u volgens de wet en volgens de polisvoorwaarden het recht op uitkering
  • Zelf bellen naar arts of specialist om aanvullende informatie te verkrijgen cq bij verzekeraar te krijgen werkt het snelst

U zult niet de eerste zijn die vastloopt bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als specialist komen wij vaker, sneller en voordeliger wél uit op de benodigde bestemming. Neem contact met ons op en laat ons weten wat we voor u kunnen betekenen.Wilt u meer weten?

Wilt u meer informatie ontvangen over arbeidongeschiktheid en wat aovspecialist.nl hier voor u in kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op of bel met 0342 40 19 45. Wij helpen u graag verder!

Direct een offerte aanvragen

Voor een objectief advies bent u bij ons aan het juiste adres!