42 procent van uitkeringen arbeidsongeschiktheid door psychische klachten

In 2020 werden ruim vier op de tien arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt op grond van psychische klachten. Daarmee is dit nog steeds verreweg de meest voorkomende grond voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Eind 2020 werden 816.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt aan ruim 758.000 personen, van wie 365.000 mannen en 394.000 vrouwen.

Het CBS hanteert voor de diagnose van arbeidsongeschiktheid twaalf hoofdcategorieën. Met 346.000 vielen de meeste uitkeringen binnen diagnoses in de hoofdcategorie psychische stoornissen. Op de tweede plaats staat de hoofdcategorie ziekten van het bot- en spierstelsel (154.000 gevallen), op de derde plaats komen ziekten van het zenuwstelsel, oog en oor (84.000 gevallen).

Voor vrouwen zijn de vijf meest voorkomende diagnoses depressieve episodes (tien procent van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen), zwakzinnigheid (zes procent), posttraumatische stressstoornis (drie procent), borderline persoonlijkheidsstoornis (drie procent) en overige psychische stoornissen (twee procent). Samen maken ze een kwart uit van alle diagnoses van arbeidsongeschikte vrouwen. Alle diagnoses vallen onder de hoofdcategorie psychische stoornissen.

Bij mannen overlappen drie van de vijf diagnoses met die van vrouwen, maar ze komen niet even vaak voor: zwakzinnigheid (acht procent), depressieve episodes (zeven procent), overige psychische stoornissen (vier procent), schizofrenie (drie procent) en een licht verstandelijke beperking (drie procent). Van deze vijf valt alleen de licht verstandelijke beperking niet onder de psychische stoornissen, maar onder de ontwikkelingsstoornissen.

ADHD

Vergeleken met eind 2011 veranderde het aantal uitkeringen per hoofdcategorie weinig. Uitzonderingen zijn de bot- en spierziekten, waar het aantal diagnoses met bijna 20 procent afnam, en de ontwikkelingsstoornissen, waar het aantal gevallen bijna 80 procent hoger lag. Onder ontwikkelingsstoornissen vallen aandoeningen als ADHD en stoornissen in het autistisch spectrum. Na de introductie van deze categorie in 2007, is deze vooral tot en met 2014 snel gegroeid.

 

Bron: CBS

Meer nieuws


TAF lanceert InkomenZeker AOV op maat voor ondernemers
TAF Verzekeringen komt met een nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers. “De TAF InkomenZeker AOV biedt zelfstandigen veel keuzemogelijkheden voor een verzekering op maat, tegen een scher...
Lees verder
 
Nieuw bij HDI beroepsaansprakelijkheid nu met cyber add on (eigen schade)
Per heden is het mogelijk bij verzekeraar HDI op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering optioneel  een cyber add on mee te verzekeren. De cyber add on is beschikbaar vanaf € 295,- per jaar en staat o...
Lees verder
 
Verzekeraar CNA verhoogt minimumpremies naar 5.000,- EUR
Verzekeraar CNA informeerde ons dat zij zich genoodzaakt ziet voor alle lines de minimumpremie new business te verhogen naar € 5.000,-  De aangekondigde verhoging zal gelden per komende premiever...
Lees verder
 
Nieuw: gecombineerde cyber- en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van Zurich
Zurich heeft in samenwerking met Turien & Co een gecombineerde cyber- en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering op de markt gebracht.  Om te bepalen of uw onderneming voor dit product in aanmerking k...
Lees verder