42 procent van uitkeringen arbeidsongeschiktheid door psychische klachten

In 2020 werden ruim vier op de tien arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt op grond van psychische klachten. Daarmee is dit nog steeds verreweg de meest voorkomende grond voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Eind 2020 werden 816.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt aan ruim 758.000

In 2020 werden ruim vier op de tien arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt op grond van psychische klachten. Daarmee is dit nog steeds verreweg de meest voorkomende grond voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Eind 2020 werden 816.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt aan ruim 758.000 personen, van wie 365.000 mannen en 394.000 vrouwen.

Het CBS hanteert voor de diagnose van arbeidsongeschiktheid twaalf hoofdcategorieën. Met 346.000 vielen de meeste uitkeringen binnen diagnoses in de hoofdcategorie psychische stoornissen. Op de tweede plaats staat de hoofdcategorie ziekten van het bot- en spierstelsel (154.000 gevallen), op de derde plaats komen ziekten van het zenuwstelsel, oog en oor (84.000 gevallen).

Voor vrouwen zijn de vijf meest voorkomende diagnoses depressieve episodes (tien procent van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen), zwakzinnigheid (zes procent), posttraumatische stressstoornis (drie procent), borderline persoonlijkheidsstoornis (drie procent) en overige psychische stoornissen (twee procent). Samen maken ze een kwart uit van alle diagnoses van arbeidsongeschikte vrouwen. Alle diagnoses vallen onder de hoofdcategorie psychische stoornissen.

Bij mannen overlappen drie van de vijf diagnoses met die van vrouwen, maar ze komen niet even vaak voor: zwakzinnigheid (acht procent), depressieve episodes (zeven procent), overige psychische stoornissen (vier procent), schizofrenie (drie procent) en een licht verstandelijke beperking (drie procent). Van deze vijf valt alleen de licht verstandelijke beperking niet onder de psychische stoornissen, maar onder de ontwikkelingsstoornissen.

ADHD

Vergeleken met eind 2011 veranderde het aantal uitkeringen per hoofdcategorie weinig. Uitzonderingen zijn de bot- en spierziekten, waar het aantal diagnoses met bijna 20 procent afnam, en de ontwikkelingsstoornissen, waar het aantal gevallen bijna 80 procent hoger lag. Onder ontwikkelingsstoornissen vallen aandoeningen als ADHD en stoornissen in het autistisch spectrum. Na de introductie van deze categorie in 2007, is deze vooral tot en met 2014 snel gegroeid.

Bron: CBS

Meer nieuws over arbeidsongeschikt­heids­verzekering­en

03-03-2023

Opnieuw 5 sterren voor de AOV en Flexibele AOV van a.s.r.

In het Special Item over Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van MoneyView zijn de voorwaarden van de AOV en de Flexibele AOV van a.s.r. opnieuw beoordeeld met de hoogste beoordeling van 5 sterren. MoneyView is een onafhankelijk kennisinstituut dat jaarlijks financiële producten op prijs en voorwaarden waardeert. Voor de

Lees verder
29-03-2023

Arbeidsongeschiktheid...voorkomen is beter dan genezen

Kun je uitval of arbeidsongeschiktheid voorkomen? Niet altijd maar soms wel!<br /> <br /> Mentale of psychische klachten vormen nog steeds de meest voorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid bij zelfstandigen met ruim 42%.  Deze klachten hoeven niet altijd werk-gerelateerd te zijn, maar kunnen ook hun oorzaak vinden in de

Lees verder
05-04-2023

Contouren verplichte AOV worden langzaam zichtbaar...

Wanneer?<br /> <br /> Het is nog de vraag wanneer de verplichte AOV voor zelfstandigen ingevoerd zal worden.<br /> <br /> Eerst zal er nog een wetsvoorstel moeten worden gemaakt. De minister verwacht in het voorjaar van 2024 een wetsvoorstel aan te bieden en in januari 2025 zal het wetsvoorstel (na

Lees verder
23-05-2023

TAF lanceert InkomenZeker AOV op maat voor ondernemers

TAF Verzekeringen komt met een nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers. "De TAF InkomenZeker AOV biedt zelfstandigen veel keuzemogelijkheden voor een verzekering op maat, tegen een scherpe prijs. Het inkomen van de ondernemer wordt eenvoudig op digitale en onafhankelijke wijze vastgesteld", aldus de in Eindhoven gevestigde verzekeraar.

Lees verder
12-07-2023

Stijging aantal verzekerde ZZP-ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Zelfstandig ondernemers houden er iets meer rekening mee dat ze arbeidsongeschikt kunnen raken. Zo'n 65 procent van alle zzp'ers had zich hier aan het begin van het jaar tegen verzekerd.<br /> <br /> Volgens statistiekbureau CBS en onderzoeksinstituut TNO is dat een lichte stijging ten opzichte van 2021.

Lees verder