6.500 arbeidsongeschikten hebben enorm AOW-hiaat

De verhoging van de AOW-leeftijd heeft onverwacht grote financiële gevolgen voor naar schatting 6500 arbeidsongeschikten. Hun arbeidsongeschiktheidsverzekering stopt met uitkeren op 65-jarige leeftijd, waardoor ze geen inkomen hebben tot aan hun AOW-leeftijd. 

Vandaag hebben enkele van deze gedupeerden hierover een protestpamflet aan bij leden van

De verhoging van de AOW-leeftijd heeft onverwacht grote financiële gevolgen voor naar schatting 6500 arbeidsongeschikten. Hun arbeidsongeschiktheidsverzekering stopt met uitkeren op 65-jarige leeftijd, waardoor ze geen inkomen hebben tot aan hun AOW-leeftijd.

Vandaag hebben enkele van deze gedupeerden hierover een protestpamflet aan bij leden van de Tweede Kamer aangeboden. "Duizenden arbeidsongeschikten waanden zich met een arbeidsongeschiktheidsverzekering financieel veilig, totdat de overheid enige jaren geleden de AOW-leeftijd ineens verhoogde maar daarbij geen goede regeling trof voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering die op 65-jarige leeftijd stopt", stelt de groep. "Zij zitten -afhankelijk van hun geboortedatum- 1, 2 tot 3 jaar zonder inkomsten, hetgeen kan oplopen tot een inkomstenderving van vele tienduizenden euro's. Toen zij destijds een AOV afsloten, zou de polis -en dus de uitkering- automatisch op 65-jarige leeftijd aflopen. Dat was immers de 'normale' AOW-leeftijd. Een optie 'uitkering tot AOW-leeftijd' was er niet."

Overbruggingsregeling

Hoewel de overheid voor deze gedupeerden de zogenaamde Overbruggingsregeling (OBR) instelde, bleek volgens de groep in de praktijk dat deze regeling andere inkomsten en bezittingen meerekende. "Van bijvoorbeeld een partner, eigen vermogen of het hebben van een eigen huis. Gevolg was dat voor ongeveer 6.500 gedupeerden, de uitkering uit deze regeling nihil was. Daarbij komt dat de OBR kennelijk voorwaarden stelt, waar de AOW - die zonder verhoging van de AOW-leeftijd in de betreffende periode was uitgekeerd - voor iedereen gelijk is, zonder dat daar voorwaarden aan gesteld worden.

Meewerken aan een oplossing

Het protestpampflet wordt namens alle gedupeerden aangeboden door Paul van Gils en Anja Minheere aan de leden van de Tweede Kamer. Ze zijn beiden arbeidsongeschikt, krijgen geen uitkering uit de OBR-regeling en hun arbeidsongeschiktheidsverzekering stopt op 65-jarige leeftijd. De initiatiefnemers hopen op een spoedige oplossing. Bijvoorbeeld een OBR zonder voorwaarden die met terugwerkende kracht in werking treedt.

Bron: Amweb

Meer nieuws over arbeidsongeschikt­heids­verzekering­en

26-10-2022

42 procent van uitkeringen arbeidsongeschiktheid door psychische klachten

In 2020 werden ruim vier op de tien arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt op grond van psychische klachten. Daarmee is dit nog steeds verreweg de meest voorkomende grond voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Eind 2020 werden 816.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt aan ruim 758.000

Lees verder
03-03-2023

Opnieuw 5 sterren voor de AOV en Flexibele AOV van a.s.r.

In het Special Item over Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van MoneyView zijn de voorwaarden van de AOV en de Flexibele AOV van a.s.r. opnieuw beoordeeld met de hoogste beoordeling van 5 sterren. MoneyView is een onafhankelijk kennisinstituut dat jaarlijks financiële producten op prijs en voorwaarden waardeert. Voor de

Lees verder
29-03-2023

Arbeidsongeschiktheid...voorkomen is beter dan genezen

Kun je uitval of arbeidsongeschiktheid voorkomen? Niet altijd maar soms wel! Mentale of psychische klachten vormen nog steeds de meest voorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid bij zelfstandigen met ruim 42%.  Deze klachten hoeven niet altijd werk-gerelateerd te zijn, maar kunnen ook hun oorzaak vinden in de

Lees verder
05-04-2023

Contouren verplichte AOV worden langzaam zichtbaar...

Wanneer? Het is nog de vraag wanneer de verplichte AOV voor zelfstandigen ingevoerd zal worden. Eerst zal er nog een wetsvoorstel moeten worden gemaakt. De minister verwacht in het voorjaar van 2024 een wetsvoorstel aan te bieden en in januari 2025 zal het wetsvoorstel (na

Lees verder
23-05-2023

TAF lanceert InkomenZeker AOV op maat voor ondernemers

TAF Verzekeringen komt met een nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers. "De TAF InkomenZeker AOV biedt zelfstandigen veel keuzemogelijkheden voor een verzekering op maat, tegen een scherpe prijs. Het inkomen van de ondernemer wordt eenvoudig op digitale en onafhankelijke wijze vastgesteld", aldus de in Eindhoven gevestigde verzekeraar.

Lees verder