AOV verzekering vergelijken en afsluiten: waar moet u op letten?

Als zelfstandig ondernemer of zzp'er bent u zelf verantwoordelijk voor uw inkomen. Mocht u ziek worden of arbeidsongeschikt raken, dan heeft u geen vangnet zoals werknemers in loondienst die recht hebben op sociale verzekeringen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is daarom voor veel zelfstandigen essentieel. Maar waar moet u op letten bij het vergelijken en afsluiten van een AOV verzekering? In deze blog behandelen we de belangrijkste punten om rekening mee te houden.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp'er: waarom is het nodig?

Als zzp’er heeft u geen recht op een ziektewet- of WIA-uitkering, wat betekent dat u bij langdurige ziekte of een ongeval zelf verantwoordelijk bent voor uw inkomen. Dit kan een groot risico vormen, vooral als u afhankelijk bent van uw werk om uw vaste lasten te betalen. Een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zorgt ervoor dat u in dergelijke situaties toch inkomen krijgt, zodat u financieel stabiel blijft, ook wanneer u tijdelijk niet kunt werken.

Een AOV is nog niet verplicht, maar wel aan te raden. De kans bestaat dat u, zonder verzekering, al snel in de financiële problemen komt wanneer u langere tijd niet kunt werken. Het afsluiten van een AOV geeft rust en zekerheid, en zorgt ervoor dat u uw onderneming kunt voortzetten zonder grote financiële zorgen als u arbeidsongeschikt raakt. Wilt u voorkomen dat u straks onder de verplichte AOV gaat vallen, regel dan nu een private AOV waarmee u vrijstelling kunt krijgen voor de verplichte AOV.

Hoe vindt u de beste AOV verzekering als zzp'er?

Het vinden van de juiste AOV kan lastig zijn, omdat er veel opties en aanbieders zijn. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten bij het vergelijken van AOV-verzekeringen:

  1. Premie
    De hoogte van de premie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw beroep, leeftijd, gezondheid en de gekozen dekking. Zware beroepen zoals in de bouw betalen doorgaans meer premie dan bijvoorbeeld een ICT-consultant. Het is belangrijk om een premie te kiezen die past bij uw budget, maar zorg ervoor dat de dekking voldoende is om u goed te beschermen. Goedkoop kan soms duurkoop blijken.
  2. Wachttijd (eigen risico periode)
    De wachttijd is de periode waarin u geen uitkering krijgt bij arbeidsongeschiktheid. Deze kan variëren van enkele weken tot wel twee jaar. Hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie. Bedenk goed hoelang u zonder inkomen kunt overbruggen.
  3. Hoogte van de uitkering
    De hoogte van de uitkering bepaalt hoeveel u krijgt bij arbeidsongeschiktheid. Dit kan bijvoorbeeld een percentage van uw jaarinkomen zijn. Het is verstandig om een uitkering te kiezen die voldoende is om uw vaste lasten te dekken. Bij de meeste verzekeraars kunt u maximaal 80% van uw inkomen verzekeren op een AOV. Op basis van wat u aan inkomen denkt nodig te hebben bij langdurige arbeidsongeschiktheid kunt u het verzekerde bedrag bepalen. En dat kan minder zijn de het hierboven genoemde maximum van 80% van uw inkomen.
  4. Dekking en polisvoorwaarden
    Bekijk goed welke situaties door de verzekering worden gedekt. Sommige verzekeringen dekken volledige arbeidsongeschiktheid, terwijl andere ook een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid uitkeren. Let ook op specifieke uitsluitingen zoals bepaalde ziektes of aandoeningen.
  5. Looptijd van de verzekering
    De looptijd van de verzekering bepaalt tot welke leeftijd u verzekerd bent. Veel AOV’s bieden dekking tot 68 jaar, maar u kunt ook kiezen voor een kortere looptijd, bijvoorbeeld tot 60 of 65 jaar. Een kortere looptijd verlaagt vaak de premie, maar zorgt er ook voor dat u na de eindleeftijd geen uitkering meer ontvangt. U kunt dan dus een financieel risico lopen.
  6. Indexatie
    Controleer of de uitkering wordt geïndexeerd. Dit betekent dat de uitkering stijgt met de inflatie, zodat de koopkracht van uw uitkering behouden blijft.
  7. Gezondheidsverklaring en een gericht medisch onderzoek
    Voor het afsluiten van een AOV moet u gezondheidsverklaring invullen. Dit kan invloed hebben op de premie of op de voorwaarden van uw verzekering. Zorg ervoor dat u eerlijk bent bij het invullen van de gezondheidsverklaring om problemen bij een eventuele uitkering te voorkomen. Op basis van de ingevulde gezondheidsverklaring kan een medische adviseur (nadat u daarvoor toestemming hebt gegeven) besluiten om aanvullende medische informatie op te vragen bij uw huisarts, specialist of behandelaar. Soms is een gericht medisch onderzoek nodig.

AOV verzekering afsluiten: zelf doen of via een adviseur?

U kunt zelf online verschillende AOV-verzekeringen vergelijken en afsluiten. Het is echter niet verstandig om het afdekken van een groot financieel risico en het afsluiten van een AOV zonder advies zelf te regelen. Een AOV is niet voor niets een financieel complex product. Daarom is het nuttig om een financieel adviseur in te schakelen. Onze adviseurs kennen de markt al meer dan 20 jaar en kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze, door rekening te houden met uw persoonlijke situatie en wensen. Hoewel het inschakelen van een adviseur extra kosten met zich meebrengt, kan het u uiteindelijk geld besparen, omdat u zeker weet dat u de beste verzekering voor uw situatie kiest.

Het afsluiten van een AOV is een belangrijke beslissing die grote invloed heeft op uw financiële toekomst. Laat u daarom goed adviseren voordat u een beslissing neemt. Met de juiste AOV kunt u met een gerust hart ondernemen, wetende dat u goed beschermd bent bij arbeidsongeschiktheid. Onze AOV adviseurs Bob van der Henst en Rob Wolters zijn gecertificeerd en als inkomensspecialist aangesloten bij RADI-AOV. Ze nemen u bij de hand bij het vinden van de juiste en passende AOV.

AOVspecialist helpt bij het vergelijken en afsluiten van uw AOV verzekering

Na een inventarisatie ontvangt u van ons een vrijblijvende en kosteloze marktscan waarbij we de diverse verzekeraars met elkaar vergelijken. We nemen u van A tot Z mee in het complete traject van advies & bemiddeling en bepalen in goed overleg met u waar we de aanvraag voor de AOV gaan indienen. We kijken naar belangrijke factoren zoals de hoogte van de premie, de verschillen in polisvoorwaarden, het medisch acceptatiebeleid van verzekeraars en de kwaliteit van de afhandeling van claims. We onderzoeken of u recht heeft op extra premiekorting als u lid bent of wordt van een beroeps- of belangenvereniging. We behartigen uw belangen bij het indienen van een claim bij de verzekeraar. We controleren jaarlijks of de uitgangspunten van de polis nog passen bij de actualiteit en bij uw wensen. Wilt u weten wat een AOV kost? Vraag direct een gratis en vrijblijvende marktscan aan! Eerst nog wat vragen? Neem contact met ons op.


Meer nieuws over arbeidsongeschikt­heids­verzekering­en

18-09-2024

Wat is het verschil tussen een AOV en een schenkkring?

Een schenkkring is een onderlinge afspraak tussen mensen om geld te schenken als één van hen iets overkomt. Een schenkkring is een oplossing voor maximaal 2 jaar, terwijl een AOV het inkomen voor langere tijd kan verzekeren. In dit blog geven we uitleg over wat u nog meer moet weten over de verschillen tussen een schenkkring en een AOV.

Lees verder
06-09-2024

Over de onbekendheid van de Vangnet AOV

Veel zelfstandigen zijn niet op de hoogte van de Vangnet-AOV, een regeling die hen kan helpen bij het verkrijgen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wanneer reguliere verzekeraars hen afwijzen vanwege hun medische verleden. De Vangnet-AOV is een laatste redmiddel voor ondernemers die zich willen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar vanwege gezondheidsredenen moeilijk toegang krijgen tot een standaard AOV.<br /> Hoewel deze regeling essentiële bescherming biedt, is er weinig bekendheid over en wordt deze vaak over het hoofd gezien. De Vangnet-AOV biedt een beperkte dekking en kent doorgaans een hogere premie, maar het zorgt ervoor dat zelfstandigen toch verzekerd kunnen zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Door de onbekendheid met deze optie blijven veel ondernemers onverzekerd, wat hen kwetsbaar maakt voor financiële risico's bij langdurige ziekte of uitval.

Lees verder
17-07-2024

Advocaten: BAZ gaat nauwelijks tot uitkeringen leiden

Advocaten vrezen dat de voorgestelde BAZ-regeling niet effectief zal zijn in het bieden van voldoende uitkeringsrechten tegenover de verplichte premiebetalingen. Ze zien de regeling als te theoretisch en oneerlijk tegenover zelfstandigen die al adequaat verzekerd zijn

Lees verder
05-07-2024

Kortingsregeling Klaverblad AOV verlengt tot 31-12-2024

Goed nieuws: Klaverblad AOV-kortingsactie is verlengd!

Lees verder
25-06-2024

NIEUW: no-claimregeling voor klanten met een Movir Beroeps-AOV

Nieuwe en bestaande Movir klanten met een beroeps AOV gaan profiteren van een nieuwe no claimregeling per 1-1-2025

Lees verder