Verscherpte acceptatierichtlijnen arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

In de markt van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zien we dat verzekeraars hun acceptatierichtlijnen verscherpen als gevolg van de corona-crisis. Elke aanvraag van een nieuwe verzekering wordt kritisch bekeken en naast het gebruikelijke aanvraagformulier wordt extra informatie opgevraagd om te beoordelen of de aangevraagde verzekering acceptabel is.

Lopende

In de markt van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zien we dat verzekeraars hun acceptatierichtlijnen verscherpen als gevolg van de corona-crisis. Elke aanvraag van een nieuwe verzekering wordt kritisch bekeken en naast het gebruikelijke aanvraagformulier wordt extra informatie opgevraagd om te beoordelen of de aangevraagde verzekering acceptabel is.

Lopende opdrachten

Vrijwel alle verzekeraars informeren of de ondernemer lopende opdrachten heeft waaruit inkomen wordt gegenereerd en vragen ter onderbouwing hiervan kopieën van opdrachtbevestigingen aan.

Heeft een ondernemer geen lopende opdrachten, dan is het momenteel erg lastig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Een aanvraag wordt dan zo mogelijk uitgesteld tot de ondernemer weer aantoonbaar inkomen heeft.

Inkomensclausule

Er zijn verzekeraars die bij het afsluiten van de verzekering een inkomensclausule op de polis plaatsen. Deze clausule geeft de verzekeraar het recht om een jaar na de ingangsdatum van de verzekering opnieuw inkomensgegevens op te vragen. Als blijkt dat het inkomen in dat jaar is gedaald, dan heeft de verzekeraar het recht om het verzekerde bedrag te verlagen. In de praktijk blijkt dat verzekeraars hier verschillend mee omgaan en dat de clausules niet identiek zijn. Reden te meer om u goed te laten adviseren.

Onverzekerbare beroepen

Verzekeraars kijken momenteel extra kritisch naar beroepen die sterk gerelateerd zijn aan de gevolgen van de corona-crisis. Zo kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers en eigenaren van evenementenorganisaties tijdelijk geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Motivatie

Ondernemers die al langer als zelfstandige hun bedrijf voeren en die nu een arbeidsongeschiktheidsverzekering willen afsluiten, worden gevraagd naar hun motivatie om juist nu een dergelijke verzekering af te sluiten.

Verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Tenslotte willen wij u er op wijzen dat de overheid in samenwerking met andere partijen bezig is met de ontwikkeling van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers. De contouren van dit product worden langzaam zichtbaar en wij zijn op grond van de nu bekende uitgangspunten niet enthousiast over de prijs-kwaliteitverhouding van deze verplichte verzekering. Wij adviseren u dan ook om u tijdig te oriënteren en te laten voorlichten. Een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering kan voor u zeker een prima alternatief zijn!

Advies

Heeft u vragen over een arbeidsongeschiktheidsverzekering of wilt u een vrijblijvende marktscan ontvangen? Neem dan contact op met de specialisten van Henst & Lunsen Adviseurs. Juist in deze tijden is goed en gedegen advies van groot belang en wij kennen de markt als geen ander. U kunt ons telefonisch bereiken op telefoonnummer 0342- 401945. Wij zijn u graag van dienst!

Meer nieuws over arbeidsongeschikt­heids­verzekering­en

26-10-2022

Reaal AOV voegt HelloEnergy toe aan preventieservice Reaal Lijfwacht

Reaal AOV heeft de pilot met HelloEnergy succesvol afgerond. Tijdens de pilot hebben 20 klanten van Reaal AOV de online dienstverlening van het HelloEnergy-programma uitvoerig getest. De pilot was erop gericht om de energiebalans van ondernemers te verbeteren. Door de succesvolle resultaten en positieve ervaringen

Lees verder
26-10-2022

Wordt het voorkomen van arbeidsongeschiktheid onderschat?

In mijn gesprekken die ik als adviseur met relaties heb, gaat het vaak over de vraag hoe verzekeraars omgaan met uitkeren op het moment dat je als verzekerde arbeidsongeschikt raakt. Deze vraag is natuurlijk van groot belang. Het is immers de belangrijkste reden om een

Lees verder
26-10-2022

Premies inkomensverzekeringen stijgen door lage rente

Niet alleen het leven- en pensioenbedrijf van verzekeraars wordt geteisterd door de lage rentestand, ook inkomensverzekeringen hebben er flink last van.<br /> <br /> Dat signaleert Aegon Adfis in de Prinsjesdag special die gisteren is gepubliceerd. Waar de kranten vol staan over de effecten op de dekkingsgraden van

Lees verder
26-10-2022

Allianz doet niet mee met enbloc verhogingen AOV

Waar verschillende verzekeraars te kennen hebben gegeven hun premies voor de arbeidsongeschiktheidverzekering enbloc te verhogen, geeft verzekeraar Allianz vandaag aan dat "de combinatie van premiegrondslagen geeft voor Allianz geen noodzaak om de premies aan te passen". Allianz geeft met een knipoog naar collegaverzekeraars aan te

Lees verder
26-10-2022

Samengaan van Reaal en Movir

Reaal en Movir bundelen in 2021 hun krachten. Movir (onderdeel van Nationale Nederlanden) gaat  de lopende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van Reaal overnemen. De samenvoeging vindt medio februari 2021 plaats en heeft geen gevolgen voor de premie, dekking of polisvoorwaarden van de lopende verzekeringen. Movir zal de relaties

Lees verder