Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers komt dichterbij

De contouren van de verplichte AOV voor ZZP-ers worden langzaam zichtbaar.

Er is nog geen akkoord, maar de uitwerkingen van de plannen worden wel voorgelegd aan de diverse achterbannen. De verwachting is dat de verplichte AOV medio 2024 zal worden ingevoerd. Het UWV zal voor de uitvoering gaan zorgdragen.

Wat wordt de hoogte van de premie en van het verzekerde bedrag?

In het voorstel zou de hoogte van de premie inkomensafhankelijk worden, met een maximale premie van € 200,-- bruto per maand. Hiermee kan een zelfstandige een dekking krijgen van maximaal

€ 1.600,-- bruto per maand. De uitkering zal niet hoger zijn dan het minimum loon.

Hoogte premie is mede afhankelijk van de gekozen eigen risico termijn

Zelfstandigen kunnen straks kiezen uit een wachttijd van een half jaar, één jaar of twee jaar.

De standaard wachttijd wordt één jaar. De keuze voor een langere wachttijd zorgt voor een lagere premie.

Wat gebeurt er met bestaande arbeidsongeschiktheidsverzekeringen?

ZZP-ers die al een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben of liever zelf afsluiten, ontvangen vrijstelling van de verplichte AOV. De verzekering moet dan wel minstens gelijkwaardig zijn aan de verplichte AOV.

Vervolg

Zoals vermeld is er nog geen definitief akkoord en is het dus afwachten hoe de definitieve versie van de verplichte verzekering er uit komt te zien. Het lijkt er op dat de daadwerkelijke invoering nog enkele jaren op zich laat wachten. Wel kunnen we vast voorzichtig concluderen dat het hier gaan om een ‘basisverzekering’ waarvan de maximale uitkering niet meer zal bedragen dan het minimum loon. Zodra er meer informatie beschikbaar komt, zullen wij u op onze website verder informeren.

Wij bieden een volwaardige arbeidsongeschiktheidsverzekering

Bent u op zoek naar een complete arbeidsongeschiktheidsverzekering? Neem dan contact op met de specialisten van Henst & Lunsen adviseurs. Klik hier voor het aanvragen van een geheel vrijblijvende en kosteloze marktscan. Op basis van de met u besproken uitgangspunten gaan wij voor u op zoek naar de meest passende arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Henst & Lunsen adviseurs is al ruim 16 jaar hét intermediair voor inkomensverzekeringen en beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen. Bel ons voor een eerste kennismaking op 0342-401 945.

Meer nieuws


Goede vrijdag en Tweede Paasdag gesloten
Op Goede Vrijdag (vrijdag 10 april) en Tweede Paasdag (maandag 13 april) zijn wij de hele dag gesloten. Dinsdag 14 april staan wij uiteraard weer voor u klaar.
Lees verder
 
Noodmaatregelen Corona
Het kabinet heeft een noodpakket geïntroduceerd voor banen en economie. Het doel van het pakket is om banen en inkomens te beschermen en de gevolgen het MKB, grootbedrijf en ook de ZZP'er op te va...
Lees verder
 
Actietarief bij Movir voor zakelijke professionals verlengd tot tot 1-1-2021
Diverse zakelijk professionals, zoals consultants, ICT'ers, accountants, directeuren en financieel professionals, profiteren van een aantrekkelijk tarief als zij voor 1 januari 2021 een Langlopende Beroeps-...
Lees verder
 
Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering duur?
Misverstand Een misverstand over de kosten zorgt ervoor dat veel ondernemers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben. Die conclusie trekt Reaal Verzekeringen uit het jaarlijkse onderzoek onder on...
Lees verder