Premies en kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

De arbeidsongeschiktheidsverzekering staat bij veel (startende) ondernemers te boek als dure verzekering. Vaak blijkt dit een verkeerde aanname te zijn. Graag geven we u aanvullende informatie over de opbouw, uitkeringspercentages en andere weetjes over premie en kosten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Premie opbouw AOV

De verzekeringspremie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is opgebouwd uit verschillende delen. Meestal betaalt de verzekeraar een herverzekeringspremie. Hoewel de schaderatio's per verzekeraar en per jaar verschillen kunnen we u wel vertellen dat circa 65% van de ontvangen premies per jaar worden uitgekeerd aan arbeidsongeschikte ondernemers. Dit is de directe schadelast die een verzekeraar maakt. Daar komt indirecte schadelast van schadebehandelaars, medisch adviseurs en arbeidsdeskundigen bovenop.De verzekeraar maakt echter ook kosten zoals kosten voor productontwikkeling, marketing, actuaris, administratie, acceptatiekosten etc. Naast de directe en indirecte kosten zal de verzekeraar ook winst moeten maken om solide te blijven. Verzekeraars worden continue getoetst door De Nederlandse Bank of zij voldoende solvabel zijn. 

Premie bepalende factoren AOV

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de hoogte van uw premie. U kunt dan denken aan:

  • Uw leeftijd
  • Uw beroep
  • Het verzekerd bedrag
  • Gekozen eindleeftijd
  • Waardevaste uitkering of niet
  • Schadecijfers van de verzekeraar

Hoewel de premie heel belangrijk is, adviseren wij u om niet uitsluitend naar de premie te (laten) kijken. De zoektocht naar de laagste premie of de hoogste korting kan misleidend zijn, zeker omdat de gemiddelde consument de polisvoorwaarden onvoldoende op inhoud kan beoordelen. 

Premie ontwikkeling AOV

De tarieven van verzekeraars zijn steeds in beweging. Dit heeft te maken met concurrentie, acquisitiebeleid van verzekeraars maar ook de ontwikkeling van de schadelast speelt hierbij een rol. Het uitzoeken van de juiste verzekeraar is dus géén eenmalige exercitie. Voor onze Excellent beheer relaties toetsen wij standaard en pro-actief iedere 3 jaar of men nog bij wel bij de juiste verzekeraar zit.

Tips

  • Bekijk het premieverloop ook over de hele looptijd. Een verzekeraar kan de eerste jaren goedkoop zijn om u "binnen te halen". Bij verandering van uw medische situatie kunt u niet zomaar meer overstappen naar een andere verzekeraar!
  • Laat eens per drie jaar controleren of uw premie nog marktconform is. Wij bieden dit overigens als standaard dienstverlening aan binnen excellent beheer
  • Controleer of uw polis is ontdaan van provisie. Zeker bij premies boven de € 2.500,- per jaar kunt u (veel) geld besparen. Maak hiervoor gebruik van onze adviesdienst "Scan mijn AOV"
  • Vergeet niet uw beroepsactiviteiten actueel te houden voor een juiste indeling van de risicoklasse

Wilt u weten wat de premies zijn voor een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering? Plaats uw offerteverzoek of laat ons contact met u opnemen. Bent u op zoek naar onze advies- en beheerkosten bij een AOV verzekering klik dan hier voor onze Service- en tarievenkaart AOV dienstverlening.  Vragen?  Bel ons op 0342-401945Wilt u meer weten?

Wilt u meer informatie ontvangen over arbeidongeschiktheid en wat aovspecialist.nl hier voor u in kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op of bel met 0342 40 19 45. Wij helpen u graag verder!

Direct een offerte aanvragen

Voor een objectief advies bent u bij ons aan het juiste adres!