UWV-vrijwilllige verzekering

Voor sommige situaties is het verzekeren via vrijwillige voortzetting UWV de meest geschikte optie of de best haalbare. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u een zwaar beroep uitoefent, doordat u ouder bent of bijvoorbeeld vanwege uw medische historie. Zorg dan wel voor tijdige aanmelding bij het UWV binnen 13 weken na beëindiging loondienstverband of beeindiging uitkering. U hoeft geen medische waarborgen aan te leveren en er is binnen de gestelde termijn altijd sprake van medische acceptatie. 

De vrijwillige voortzetting van de Ziektewet is niet mogelijk voor een DGA. Een DGA heeft namelijk tijdens de periode van ziekte recht op loondoorbetaling op grond van de regeling voor werknemer. Juridisch is de DGA een werknemer van de eigen BV. Afsluiten van een vrijwillige WIA-verzekering kan wél voor een DGA. 

De premie bedraagt voor het jaar 2022;

  • Premiedeel Ziektewet 9,2 % over maximaal € 59.706,36 (niet mogelijk voor DGA en uitgezonderd Alfahulpen)
  • Premiedeel WIA verzekering 7,89% over maximaal € 59.706,36

Belangrijk voordelen van de UWV vrijwillige verzekering zijn:

  • 2 dagen eigen risico termijn
  • doorsnee premie (geen risico indeling bij zwaardere beroepen)
  • dagelijks opzegbaar
  • acceptatieplicht ongeacht uw gezondheid mits tijdige aanmelding!!

Nadelen zijn er echter ook aan de UWV vrijwillige verzekering. Zo is er geen beoordeling op basis van het eigen beroep en hebt u beperkte keuze voor het eigen risico ( 2 dagen of 2 jaar). De uitkering is gemaximeerd en daarmee lang niet in alle gevallen toereikend. Het belangrijkste nadeel vormt in veel gevallen het prijskaartje, tenminste als we dit vergelijken met de private AOV verzekeraars.  Als u besluit gebruik te maken van de UWV vrijwillige verzekering bent u premie verschuldigd vanaf einddatum loondienst of einddatum uitkering. 

Formulieren UWV vrijwillige verzekering:Wilt u meer weten?

Wilt u meer informatie ontvangen over arbeidongeschiktheid en wat aovspecialist.nl hier voor u in kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op of bel met 0342 40 19 45. Wij helpen u graag verder!

Direct een offerte aanvragen

Voor een objectief advies bent u bij ons aan het juiste adres!